Highway

Het EU-bandenlabel

eu-tire-label-image

Het EU bandenlabel werkt voortdurend aan productverbeteringen

Het EU-bandenlabel biedt wagenparkbeheerders en bandenhandelaars objectieve, betrouwbare en vergelijkbare informatie over drie belangrijke kenmerken in verband met de prestaties van banden.

Klik hier om meteen de EU bandenlabelwaarden voor uw favoriete band of voor elke andere vrachtwagen- of busband van Uniroyal op te zoeken.

EU Tire Label Truck

Het EU-bandenlabel - Wat vertelt het u?

Het Europees Parlement heeft een regelgeving goedgekeurd betreffende het invoeren van een gestandaardiseerde labeling voor banden doorheen Europa. Sinds 1 november 2012 is het EU-bandenlabel verplicht op alle banden die geproduceerd zijn na 1 juli 2012.

De drie aspecten van efficiëntie, veiligheid en milieu worden in de volgende categorieën op het label weergegeven: brandstofverbuik, grip op nat wegdek en rolgeluidsemissies. Het principe is dus hetzelfde als bij het energie-efficiëntielabel op wasmachines, koelkasten en andere elektronische apparaten. 

Wet Grip

Hoe het label te lezen?

Grip op nat wegdek / remprestaties 

Remafstand in natte weersomstandigheden van A (kort) tot G* (langer).

Grip op nat wegdek is een van de belangrijkste veiligheidskenmerken van een band. Een goede waarde betekent een korte remafstand op een natte ondergrond. Een verhoging met een klasse houdt een daling in van de remafstand van 5 tot 10 meter bij een noodremmanoeuvre tegen 80 km/u. In een noodgeval telt elke meter en dat kan de cruciale factor zijn om een ongeval te voorkomen.

Eu Label Fuel Efficiency

Brandstofverbruik / rolweerstand

Brandstofverbruik van A (laag) tot G* (hoger).

De rolweerstand beïnvloedt in hoge mate het brandstofverbruik van een vrachtwagen en speelt dus vanuit economisch en ecologisch standpunt een belangrijke rol. Dat komt omdat een laag brandstofverbruik een positief effect heeft op de koolstofvoetafdruk van het voertuig. 

Tussen twee klassen (bv. B en C) kan een besparing tot 3,5 l/100 km bereikt worden.

EU Label Noise

Rolgeluidemissies / geluidemissies

Geluidsniveau van 1 (stil) tot 3 (luider) geluidsgolven.

Het rolgeluid van een vrachtwagenband draagt bij tot de verkeersgeluiden en dus de algemene geluidsvervuiling. Naast de gemeten waarde in decibel toont het label het geluidsniveau in klassen van een tot drie geluidsgolven. Drie geluidsgolven wijzen op banden die de limiet overschrijden die vanaf 2016 verplicht is. Banden met twee geluidsgolven liggen onder die toekomstige limiet, terwijl banden met één geluidsgolf meer dan 3 dB onder de limiet blijven. Een verandering in het geluidsniveau van 10 dB komt neer op een halvering of verdubbeling van het volume.


* G wordt niet gebruikt

Uniroyal. Een merk van Continental.*