‘s Werelds eerste directionele zomerband... getekend Uniroyal!

03/06/2019

Brussel, 3 juni 2019. Hoewel we ons er niet altijd van bewust zijn, is de technologische evolutie van banden nauw verwant met die van de auto. Beide zijn zelfs onlosmakelijk verbonden, in de zin dat band en auto in perfecte onderlinge afhankelijkheid zijn geëvolueerd. Door de evolutie doorheen de tijd te reconstrueren en de historische context van de auto erbij te nemen, kunnen we de evolutie van de band beter in kaart brengen en kunnen we ze in haar socio-economische context plaatsen.

We keren terug naar het jaar 1990. De markt vroeg steeds meer banden met hoge snelheidsindex: V (tot 240 km/u) en ZR (meer dan 240 km/u). Die trend ging in stijgende lijn en het segment van de superbrede banden (toen 16 en 17 duim) groeide explosief.

Gezien die trend kon het niet anders dan dat de autowereld aan hetzelfde tempo evolueerde. Consumenten begonnen inderdaad alsmaar meer aandacht te schenken aan de ‘look’ van hun wagen. De auto werd meer dan ooit een statussymbool... Het zal dan ook niemand verbazen dat de productie van bredere banden gepaard ging met de opkomst van lichtmetalen velgen en verlaagde ophanging. Velen waren immers op zoek naar personalisering en differentiatie.

Article 2 - Picture

Het was in die context dat Uniroyal in 1992 zijn rallye RTT-1 lanceerde, ‘s werelds eerste directionele zomerband. De band werd speciaal ontworpen volgens de eisen van een markt op zoek naar differentiatie en een exclusieve look. Uniroyal doopte zijn eerste directionele regenband bewust ‘Rain Tyre Tuning’, al werd hij vooral bekend onder de afkorting RTT-1. Dankzij zijn even exclusieve als verleidelijke directionele profiel met pijlvorm versterkte Uniroyal met de lancering van RTT-1 de luxueuze uitstraling van topwagens, die in die tijd erg gegeerd was. 

Laten we even inzoomen op het loopvlak. De rallye RTT-1 met directioneel profiel was getooid met een pijl op de flank om de montagerichting aan te geven. Deze band moest namelijk zodanig worden gemonteerd dat het pijlpunt naar de voorkant van de wagen was gericht. Ze konden dus enkel van voor naar achteren en omgekeerd worden gewisseld. Linker- en rechter- banden verwisselen zou tot gevaarlijke situaties hebben geleid.

Article 3 - Picture

Met de Rain Tyre Tuning (RTT-1) heeft Uniroyal niet alleen het rijgedrag op natte wegen geoptimaliseerd maar ook een antwoord geboden op de vraag naar ZR-banden (meer dan 240 km/u) en bredere afmetingen. Door systematisch rekening te houden met de aquadynamische invloeden en brede, doorlopende groeven te integreren in het loopvlak, was de rallye RTT-1 bijzonder goed bestand tegen de risico’s van aquaplaning, een essentieel criterium voor brede banden.

Met een uitmuntende grip op natte wegen, een beperkt risico op aquaplaning, een goede grip en een overtuigende wegligging... was de rallye RTT-1 dé regenband voor sportieve wagens. Het gamma telde 30 afmetingen met homologaties voor snelheden tot meer dan 240 km/u en afmetingen van 14 tot 19 duim.

Als symbool van een nieuw tijdperk – niet alleen door zijn avantgardistische look maar vooral door zijn gedurfde karakter – opende de rallye RTT-1 een nieuwe en tot dan toe onbekende weg, die sterk afweek van de banden met symmetrisch profiel die al jarenlang de plak zwaaiden. Uniroyal bracht dan ook een ware technologische revolutie teweeg in de sector. De koerswijziging ten voordele van directionele profielen droeg bij tot de evolutie van banden in het algemeen en werd door Uniroyal op gang gebracht. Het directionele profiel zou later worden veralgemeend naar alle Uniroyal-banden. Zo werd de nieuwe technologie twee decennia lang een integraal onderdeel van het DNA van het merk met het rode parapluutje.

Uniroyal. Een merk van Continental. 

Continental ontwikkelt baanbrekende technologieën en diensten voor een duurzame en connectieve mobiliteit van mensen en hun goederen. Het technologiebedrijf dat is opgericht in 1871 zorgt voor veilige, efficiënte, intelligente en betaalbare oplossingen voor voertuigen, machines, verkeer en vervoer. Het concern realiseerde in 2018 een omzet van 44.4 miljard Euro en heeft momenteel in 60 landen meer dan 243.000 medewerkers in dienst.

De bandenafdeling telt 24 productie- en ontwikkelingslocaties over de hele wereld. Als een van ‘s werelds toonaangevende bandenfabrikanten realiseerde de afdeling in 2017 een omzet van 11,3 miljard euro met ongeveer 54.000 werknemers. Continental geldt als een van de technologische marktleiders in de bandensector en biedt een breed productgamma aan voor personenwagens, bedrijfsvoertuigen en tweewielers. De voortdurende investeringen in onderzoek en ontwikkeling dragen in aanzienlijke mate bij tot een kostefficiënte en ecologische mobiliteit. De bandenafdeling levert ook diensten voor de bandensector en fleettoepassingen, evenals digitale beheersystemen voor de banden van bedrijfsvoertuigen.

Contact
Patricia Esparza Alonso

PR & Product Manager

Hermeslaan 1B

1831 Diegem

+32 (0)495 89 06 86

Uniroyal. Een merk van Continental.*