You are currently at our Netherlands website. We also offer a wide range of products with direct customer service in many locations worldwide.
All locations

Fysische krachten in bochten

Bochtkracht tijdens het autorijden

Bij het ontwerp van banden komt meer kijken dan u denkt. De ingenieurs moeten letten op veiligheid, brandstofefficiëntie, slijtage en prestaties, terwijl ze ook rekening dienen te houden met alle krachten die een invloed hebben op het rijgedrag. 


Uniroyal MS plus 77 on silver car driving in snow

Wat is de spoorkracht?

Een belangrijke dynamische eigenschap van banden is de spoorkracht. Dit is de laterale kracht die banden in bochten genereren. Deze kracht is equivalent aan de centrifugale kracht die, als ze niet wordt tegengewerkt, de auto naar buiten duwt. De spoorkracht heft de centrifugale kracht op en zorgt ervoor dat banden hun grip in de bocht behouden. 

U kunt zien dat de vorm van een band verandert bij het nemen van een bocht. Deze vervorming van de profielblokken doet zich voor wanneer de stuurhoek aan de voor- en achterkant een bepaalde laterale kracht opwekt. Spoorkracht naar links zorgt voor een wielslip naar rechts.

Waarom moet ik dat weten?

Uw banden moeten in staat zijn om de krachten als gevolg van uw rijstijl en snelheid op te vangen. Als u bijvoorbeeld uw auto graag tot het uiterste drijft, raden wij aan om zeer hoogwaardige banden te gebruiken: die zijn maximaal bestand stegen slijtage en kunnen bochten bij hogere snelheden aan. Elke band heeft een snelheidsindex, die aangeeft voor welke maximale snelheid hij is ontworpen. 

Wat beïnvloedt de spoorkracht?

  • Snelheid: hoe hoger de snelheid, hoe groter de spoorkracht. Daarom is het belangrijk om banden te gebruiken met de snelheidsindex die door de fabrikant van uw voertuig wordt aangeraden. 
  • Gewicht: hoe hoger het gewicht, hoe groter de spoorkracht. Zorg ervoor dat u uw auto niet te zwaar laadt en dat u banden met een gepast draagvermogen gebruikt. Raadpleeg het handboek van uw voertuig voor meer informatie.
  • Omstandigheden op de baan: de spoorkracht wordt beïnvloed door het weer. Vooral sneeuw en ijs kunnen ertoe leiden dat banden in bochten gaan schuiven, zeker bij hogere snelheden. 4 seizoenenbanden en winterbanden zijn ontworpen om dit risico te beperken. 
  • De breedte, maat en druk van de banden: deze factoren hebben een invloed op het contactoppervlak tussen de band en het wegdek. Hoe groter dat contactoppervlak, hoe meer spoorkracht een band kan leveren.

Welke banden zorgen voor de beste spoorkracht?

Banden met een laag profiel en een goed hechtende loopvlakcompound leveren de beste spoorkracht. Bestuurders zeggen vaak dat ze responsief zijn, en dat maakt ze ideaal voor krachtige voertuigen zoals sportauto’s en sedans. Hun profiel heeft een sterke grip op de baan, vooral tijdens het nemen van bochten met hogere snelheden. 


Hoe rijd ik het veiligste door een bocht?

Hoe sneller u een bocht neemt, hoe meer druk u op de banden uitoefent. Als dat te veel wordt, verliest u controle en gaat u slippen. Om een bocht te nemen, moet u vertragen en zo gelijkmatig mogelijk blijven sturen. Dat kan door de bocht 'rechter’ te maken en de volledige breedte van uw rijstrook te gebruiken, om een zo wijd mogelijke boog te creëren. Let wel op dat u de witte streep in het midden niet overschrijdt, want dat is verboden, en zorg ervoor dat u altijd een goed zicht hebt op eventueel tegenliggend verkeer. 

Als u een bocht nadert, kijkt u in de achteruitkijkspiegel en vertraagt u tot een veilige snelheid. Houd uw banden eerst recht en schakel een versnelling lager. Zo kunt u aan het einde van de bocht versnellen.

Stuur nu gelijkmatig de bocht in en druk zachtjes op het gaspedaal zodra u voorbij het snijpunt bent. Vermijd remmen in een bocht. In bochten worden uw banden reeds door talrijke krachten belast. Als u remt, kunt u de balans verstoren en gaan slippen.


Related Topics