Winterbandprofielen

Er zijn drie kenmerken waarmee u een winterband van een zomerband kunt onderscheiden: winterbanden hebben diepere groeven, een verschillend profielpatroon en extra markeringen op de zijkant.

Markeringen op de zijkant

De elementen waaraan u een winterband het gemakkelijkste kunt herkennen, zijn het symbool met de drie bergtoppen, het sneeuwvloksymbool (3PMSF) en de letters M en S (modder en sneeuw) op de zijkant van de band. Het 3PSMF-symbool betekent dat de band voldoet aan de minimale prestatie-eisen op sneeuw volgens de verordening EG nr. 661/2009 over de algemene veiligheid van motorvoertuigen.

Dit is een relatief nieuwe verordening die sinds november 2012 van kracht is. Het M&S-symbool wordt al jaren door bandenfabrikanten gebruikt om een onderscheid te maken tussen winter- en zomerbanden.

Profieldiepte

Het profiel van winterbanden is dieper, waardoor sneeuw en smeltende sneeuw zich in de groeven kan ophopen. Het lijkt vreemd, maar sneeuw heeft een bijzonder goede grip op sneeuw en dus is een dergelijk diep profiel zeer nuttig. Daarom is het ook zo belangrijk om winterbanden te vervangen voordat de profieldiepte het wettelijk voorgeschreven minimum van 1,6 mm bereikt. Wij raden aan om ze bij een diepte van 4 mm te vervangen.

Winterbanden:

  • Vertonen een het sneeuwvloksymbool
  • Bevatten een groot aandeel natuurrubber waardoor ze zacht blijven bij lage temperaturen
  • Hebben diepe groeven in hun patroon
  • Gebruiken ineengrijpende smalle inkepingen die sneeuw, smeltende sneeuw en ijs losmaken.
Uniroyal. Een merk van Continental.*