Een wiel vervangen

In het algemeen raden wij aan om een wiel of band te laten vervangen door een professionele Uniroyal-dealer, maar als u het echt zelf wilt doen, dient u te weten hoe dat veilig kan.

Vóór u eraan begint

Parkeer uw auto op een veilige en vlakke plek, weg van voorbijrijdend verkeer. Als u op de autosnelweg een lekke band krijgt, is het veel veiliger om een beroep te doen op pechhulp dan om zelf te proberen het wiel te vervangen. 

Zodra u zich op een veilige plek bevindt, kunt u controleren over welk gereedschap u beschikt en wat uw opties zijn. Hebt u in uw auto bijvoorbeeld een volwaardig reservewiel, een thuiskomer of een reparatiekit? Heeft het reservewiel voldoende profieldiepte en is het goed opgepompt?

Een volwaardig reservewiel

Lees het handboek van uw auto, voor u met de vervanging van het wiel begint. Daarin vindt u specifieke gegevens over uw merk en model, een lijst van de bijgeleverde gereedschappen en informatie over waar u de krik dient te plaatsen. Dat laatste is heel belangrijk.

Vraag uw passagiers om uit te stappen, zet de motor uit en schakel uw waarschuwingslichten in. Schakel de handrem in en zet de auto in eerste versnelling (of P in geval van automatische versnelling). Om te voorkomen dat uw auto wegrolt wanneer hij is opgekrikt, plaatst u een wielkeg onder het wiel dat zich schuin tegenover de lekke band bevindt. Als u geen wielkeg hebt, kunt u ook een grote steen of een houten blok gebruiken.

Raadpleeg altijd het handboek van uw autofabrikant voor specifieke instructies. 

Daarin leest u:

1. of u een volwaardige reservewiel hebt 

2. of u een thuiskomer hebt

3. of u een reparatiekit hebt   

4. of uw wielen slotmoeren hebben

5. waar u de krik dient te plaatsen

6. wat de vereiste bandendruk is

7. of u na de vervanging rekening moet houden met brandende controlelampjes

Uniroyal. Een merk van Continental.*